Portugalska tura

više destinacija, Portugal

već od 1190€

Opis destinacije

Portugal - nekada jedna od najuticajnijih država Evrope - danas je zemlja harmoničnih kontrasta. Portugalska tura je prilika da na jednom putovanju uživate u prelepim pejzažima planina na čijim obroncima uspeva kvalitetna vinova loza, spektakularnim dolinama u centralnom delu zemlje, pustinjskim predelima u regiji Alentežo. Gradovi karakterističnog kulturno-istorijskog nasleđa svedoče o bogatoj istoriji i nekadašnjem sjaju ove zemlje. U Portu ćete uživati u ukusima čuvenog vina Porto koje se čuva u šezdesetak vinskih podruma nastalih u 19. veku. Pored malih uređenih kaldrmastih ulica pogled će vam izmamiti i prelepa gotska katedrala – najstarija građevina Portugala. A Lisabon, grad jedinstvenog geografskog položaja smeštenog na ušću reke Težo u Atlantski okean pružiće vam nezaboravan doživljaj "imperijalnog" šarma očuvanog još iz zlatnog doba ovog grada. Luka iz koje je Vasko da Gama otkrio pomorski put za Indiju, kula Belem, moderni trg Komersio – jedan od najelegantnijih trgova u Evropi, četvrt Alfama, vožnja tramvajem… samo su deo harmonije savremenog i starog, ali veoma dobro očuvanog lisabonskog nasleđa.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
PORTUGALSKA TURA 
PORTO – KOIMBRA – BATALJA – 
LISABON – NAZARE – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ  
7 dana (6 noćenja sa doručkom, smeštaj u hotelima kategorije 3*i 4*) – avionom i autobusom 
Polazak: 30. april (povratak 06. maj 2024) 

CENA PUTOVANJA PO OSOBI: 1190 evra  
Doplata za jednokrevetnu sobu je 255 evra. 

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: aerodromske takse (oko 101 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje  se plaćaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašćenih subagenata), avionski prevoz na relaciji Beograd – Minhen – Porto – Lisabon – Frankfurt – Beograd (prevoznik Lufthansa), smeštaj u hotelima kategorije tri i četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama (1  noćenje sa doručkom u Portu, 1 noćenje sa doručkom u Kombri I 4 noćenja sa doručkom u Lisabonu), transferi autobusom od aerodroma  do hotela i od hotela do aerodroma, obilasci i ulaznice za lokalitete prema programu, usluge vodiča i troškovi organizovanja putovanja. 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: ulaznice na lokalitetima i posete koje nisu navedene u programu kao uključene, gradska taksa u  Portu I Lisabonu 2 evra po osobi i noći I 1 evro po osobi i noći u Koimbri - plaća se na recepciji hotela, međunarodno zdravstveno putno  osiguranj

FAKULTATIVNI IZLETI 
- Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra”. Cena: 75 evra. U cenu je uključen bus prevoz, usluge vodiča, ulaznica u Nacionalnu  palatu Sintre. 
- Fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom. Cena: 75 evra. U cenu je uključen transfer do restorana i večera.  
- Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Evora”. Cena: 95 evra. U cenu je uključen bus prevoz, usluge vodiča, ulaznica za kapelu i  degustaciju vina u vinskoj kući. 

Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje cene. 
Smestaj je u hotelima kategorije 3*i 4*(Holiday Inn Porto Gaia 4* u Portu, Tivoli Coimbra 4*u Koimbri, Roma 3* u Lisabonu). Svaki hotel  ima recepciju i restoran, a svaka soba kupatilo T/WC. Doručak se služi po principu samoposluživanja. 

Organizator putovanja zadržava pravo zamene ovog hotelima sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela. 
1. dan (utorak, 30. april) BEOGRAD – MINHEN – PORTO 
Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u 15.00 sati. Poletanje za Minhen u  17.20 sati (let LH1737). Dolazak u Minhen u 18.55 sati. Nastavak putovanja za Porto u 21.25 (let LH1788). Dolazak u Porto u 23.20 sati. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje. 

2. dan (sreda, 01. maj) PORTO – KOIMBRA 
Doručak. Napuštanje hotela u Portu i odlazak na panoramsko razgledanje Porta, drugog po  veličini portugalskog grada, čije je gradsko jezgro od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a: palata berze, veličanstvena gotska katedrala sv.  Fransiska u baroknom stilu, Avenija saveznika, toranj Klerika, most Kralja Luisa I, istorijska četvrt uz samu obalu reke - Ribeira, poseta  čuvenim podrumima vina "porto" u Vila Nova de Gaia uz degustaciju, na levoj obali reke Douro na čijem ušću u Atlantski okean se Porto  nalazi. Nastavak putovanja do Koimbre. Smeštaj u hotel. Noćenje.  

3. dan (četvrtak, 02. maj) KOIMBRA – BATALJA – LISABON 
Doručak. Napuštanje hotela u Koimbri. Odlazak na panoramsko razgledanje  Koimbre, trećeg grad po veličini u Portugalu, inače poznatog kao univerzitetski grad. Bio je prestonica kraljevstva u 12. veku. Obilaze se  stara katedrala, univerzitet sa svojom čuvenom bibliotekom. Nastavak putovanja do Batalje radi posete manastira sv. Marije od Pobede,  najvećeg remek-dela portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nad Kastiljom u bici kod  obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju  kao čipka. Nakon obilaska, odlazak u Nazare. Obilazak Nazarea, nekadašnjeg najpoznatijeg ribarskog mesta u Portugalu, čuvenog po  karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisnog i užurbanog turističkog mesta sa dugim plažama, odličnim  ribljim restoranima i pijacama. Nastavak putovanja do Lisabona. Smeštaj u hotel. Noćenje.  

4. dan (petak, 3. maj) LISABON 
Doručak. Panoramski razgled grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja  (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir sv. Žeronima, Spomenik otkrićima, panorama tvrđave sv. Đorđa…Nastavak  obilaska glavnih gradskih trgova pešice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt  Alfama. Individualni povratak u hotel. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim  običajima u raznim oblastima Portugala. Noćenje. 

5.dan (subota, 4. maj) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ – LISABON 
Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Sintra i  Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro-klimu, pa  je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od  najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i  lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama  kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka  Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj  planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak putovanja ka mestu  Kaškaiš - Jedno od najlepših portugalskih odmarališta. Do kraja 19. veka ovde su gospodarili ribari, a onda su stigli portugalski kralj evi i  svrgnuti vladari iz evropskih zemalja. Kažu da je ovde bilo, za vreme Drugog svetskog rata, više kraljeva nego hotela sa pet zvezdica.  Danas je ovo luksuzno letovalište prepuno raskošnih vila nekadašnjih kraljeva, careva i aktuelnih svetskih bogataša. Povratak u Lisabon.  Noćenje. 

6. dan (nedelja, 5. maj) LISABON 
Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet “Evora”. Poseta podrumu vina ” José Maria da Fonseca” .  Nastavak putovanja do najbolje očuvanog srednjevekovnog grada Evrope – Evora. Grad je opasan srednjovekovnim zidinama i pod zaštitom je UNESCO-a. Evora je bila pod mavarskom vladavinom u razdoblju od 711-1165. godine, kada je grad povratio raniji značaj. Posle toga grad  postaje deo Portugala, a od 14. do 16. veka grad je stecište umetnika i prosvećenog sveta. Kažu da je kralj Žoao baš iz svog dvora u Evori  ispratio Vaska da Gamu da otkrije put do Indije. Ali kasnije, sa porastom značaja prekomorske trgovine i mora, grad gubi trku sa primorskim  gradovima. Tek u 20. veku, sa jačanjem saradnje sa Španijom, grad ponovo dobija na značaju i počinje se razvijati u značajnije oblasno  središte. Šetnja ulicama sa građevinama mavarskog stila iz perioda ranog srednjeg veka i renesansnim plemićkim palatama. Panorama  Katedrale koja dominira gradom, crkve Svetog Franciska, rimskog hrama posvećenog boginji Dijani, Univerziteta koji su u XVI veku osnovali  jezuiti, trg Žiraldo... Povratak u Lisabon. Noćenje. 

7. dan (ponedeljak, 6. maj) LISABON – FRANKFURT – BEOGRAD 
Doručak (za poneti). Poletanje za Frankfurt u 05.05 sati (let LH 1497).  Dolazak u Frankfurt u 09.05 sati. Nastavak putovanja za Beograd u 10.45 sati (let LH 1406). Dolazak u Beograd u 12.40 sati. 
- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. 

- akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na  putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. 

- platnim karticama (Visa, Master, Maestro i Dina)

- gotovinom

- čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima  10. ili 20. u mesecu); 

FT

Organizator putovanja: Turistička agencija sa Licencom OTP 113/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja.

Zimovanje

Hotelski i apartmanski smeštaj

Gradovi Evrope

Upoznajte Evropu sa nama